Mobiel crisisteam Noord

Hamont-Achel, Pelt, Lommel, Bocholt, Peer, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Ham, Beringen, Tessenderlo, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lummen, Halen

Telefoon: 011/71 80 04 

Bereikbaarheid: ma-vr: 8u30 - 21u00 za, zo- en feestdagen: 8u30 - 16u00

Adres: Sint-Trudoplein 10, 3530 Houthalen-Helchteren

E-mail: mctnoord@reling.be

Mobiel crisisteam Zuid

Zonhoven, Hasselt, Herk-de-Stad, Diepenbeek, Alken, Nieuwerkerken, Wellen, Kortessem, Borgloon, Sint-Truiden,  Heers, Gingelom

Telefoon: 011/69 33 80

Bereikbaarheid: ma-vr: 8u30 - 21u00 za, zo- en feestdagen: 8u30 - 16u00

Adres: Pastorijstraat 2  3500 Sint Lambrechts Herk (Hasselt)

E-mail: mctzuid@reling.be

 

Voor wie

Het multidisciplinaire mobiele crisisteam biedt intensieve psychiatrische zorg gedurende 4 weken aan huis voor patiënten tussen de 16 en 65 jaar in acute en subacute crisissituaties.


Wat doen we

We engageren ons om binnen de 24 uur het eerste contact te leggen met de patiënt.We bieden snelle, maar geen urgente interventies. De doelstellingen zijn:

 
  • Het bedwingen van een psychiatrische crisis en het inschatten van de nood aan behandeling.
  • Het opsporen van eventueel achterliggende psychiatrische problematiek.
  • Het ondersteunen van mantelzorgers en zorg- en hulpverleners uit de 1ste lijn.
  • Indien nodig doorverwijzen naar aangewezen instanties.


Hoe werken we

Snelle beoordeling van de psychiatrische problematiek maakt, zo nodig, gerichte doorverwijzing op maat mogelijk waardoor (her)opnames kunnen worden voorkomen of beperkt in duur. Behandeling in de thuissituatie maakt mogelijk dat de patiënt in zijn leefomgeving blijft, wat d

oorgaans de medewerking en de tevredenheid bij patiënt en zijn omgeving bevordert. De competenties (vaardigheden) en resources (hulpbronnen) van de patiënt en zijn directe leefom- geving worden sterk aangesproken en ondersteund.


Duur van de opvolging

De behandeling omvat minstens één crisisinterventie en kan maximaal vier weken duren. De intensiteit is afhankelijk van de vraag van patiënt en omgeving en de noden zoals ingeschat door het team.


Kostprijs

Er wordt geen kost aangerekend voor de interventies van het team. Psychiatrische consultaties worden aangerekend aan RIZIV-tarief.


Aanmelding

Omdat psychiatrische crisissituaties een medische hoofdbehandelaar vergen kan enkel een huisarts of een psychiater een aanvraag indienen. Deze gebeurt telefonisch.